.................................................λαογραφικά κείμενα, ελληνική παράδοση, ήθη και έθιμα του τόπου μας...
......................... Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"
______________________________________________________________________________________________________________
......................................................"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
______________________________________________________________________________________________________________
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Τα Τσακώνικα υφαντά

Λαογραφικά

  



Στο Λεωνίδιο είναι ακόμα ζωντανή η υφαντική  τέχνη στον όρθιο αργαλειό κιλιμιών, πορτιερών, ταγαριών, διαδρόμων κ.α.  Πρωτοπόρος της τοπικής αυτής βιοτεχνίας ήταν η Πολυξένη  Δούνια το γένος Λιόντα (1841-1911), σύζυγος του Θεοδώρου Ιωάννου Δούνια (1822-1901) που είχε μάθει την υφαντική τέχνη στο Αϊδίνι της Μ. Ασίας. Το εργαστήριο της είχε τέσσερις αργαλειούς και απασχολούσε περισσότερες από 20 υφάντρες. Λέγεται ότι το 1890 στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας Πειραιώς στρωνόταν κιλίμι της Δούνια 60 οκάδων. Το 1897 ιδρύθηκε και δεύτερο εργαστήριο από την Μαριγώ Μερικάκη που λειτουργούσε μέχρι το 1924, εμπλουτίζοντας την τέχνη με νέα σχεδία και χρώματα. 
Η Μερικάκη  βραβεύθηκε  στις διεθνείς εκθέσεις Αθηνών, Λιέγης και Παρισίων. Στην έκθεση των Αθηνών θαυμάστηκε και βραβεύτηκε κιλίμι της που παρίστανε σκηνή από την ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (1805) την στιγμή που ο ναύαρχος Νέλσων πέφτει τραυματισμένος στις αγκάλες των αξιωματικών του. Στης Μερικάκενας ύφαινε και ο γυιός της μετέπειτα Δήμαρχος Λεωνιδίου-ιατρός Στυλιανός Σπυρ. Μερικάκης.  Πανέμορφα και περιζήτητα είναι τα σχέδια Τσούχλου, Αμερικάνικο, Κληματαριά, Πλακάκι, Χεράκια, Βυζαντινό, Περαστό, Ακτίνες, Δίσκος, Πανσές (πορτιέρα). 

ΠΗΓΗ:  http://www.leonidion.gr/2011/05/blog-post_7485.html


Σήμερα η παράδοση αυτή συνεχίζεται στον Τυρό Κυνουρίας πάνω στον επαρχιακό δρόμο Αθηνών – Λεωνιδίου, δίπλα στο πρατήριο SHELL είναι ένα εργαστήριο-εκθετήριο υφαντικής. Ελάτε να δείτε και να αγοράσετε τις χειροποίητες δημιουργίες μας και να θαυμάσετε από κοντά τη δουλειά μας. Μπορείτε και εσείς να συμβάλλεται στην διατήρηση αυτής της μοναδικής και απειλούμενης σε εξαφάνιση παράδοσης.

Για να δείτε τα Τσακώνικα υφαντά μας ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: http://www.thetravelbook.gr/article.asp?catid=30842&subid=2&pubid=63993248&relgroup=100&relpubid=63996560

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου